Foto van de kamer
Foto van de kamer

Aangepast wonen/levenslang wonen

Een garage in Harelbeke vormden we om tot een kamer met douche. Daardoor onstond een gelijkvloers met alle noodzakelijke woonnoden en aangepast comfort. Deze kamer is nog niet in gebruik als slaapkamer, wel als tweede leefruimte.

Een slimme kijk van onze klanten op levenslang wonen.

Dienstverleningen / appartement

In Rumbekse hebben wij de werken uitgevoerd en gecoordineerd voor een advocatenkantoor. Hier was het de bedoeling om een ruim kantoor te voorzien waaraan een leefruimte en keuken grensde zodat de kinderen na schooltijd 'thuis' kunnen komen. Waarom spreken van een work-life balance? Er is alleen een life-balance. Werken is leven en maakt deel uit (of zou toch deel moeten uitmaken) van het plezier in je leven.

Cohousing

Onze eigen Johan doet bij zich thuis aan cohousing. Hij splitste zijn eigen woning op waardoor hij deze kon gaan verhuren. Het idee kwam van de babysit, Kim, die na de verbouwingswerken vroeg of ze in het "oude" gedeelte mocht komen wonen.

Hij kreeg de kans om een oud hoevegebouw te kopen. Samen met zijn gezin verhuisden ze naar de hoeve. Door verbouwingen te doen werd het gebouw een mooi project en werd het tijdens de opwarderingswerken al opgesplitst in 2 delen. Hierdoor konden zij tijdens de renovatiewerken in de hoeve blijven wonen. Nadat de volledige hoeve een opknapbeurt gekregen had, waren er dus twee apparte woningen ter beschikking. Het gebouw staat in woongebied met landelijk karakter. Daardoor is er geen wettelijk kader voor een opsplitsing in twee apparte woonentiteiten en is cohousing niet toegestaan. Voor zorgwonen is er wel een wettelijk kader. De WIN-WIN situatie was gemaakt. Johan en Adinda hebben een gehandicapte zoon. Het was geruststellende te weten dat er een extra persoon was op wie ze konden rekenen als er iets gebeurde. De afspraken over de hal, het gezamenlijk gebruik en onderhoud van de tuin, de gedeelde kelder, de wasmachine, ... waren snel gemaakt. Als de Kim verhuisde kwam Kevin, dat werd nog gezelliger. Die kwam regelmatig mee aan tafel eten of ging mee fietsen/lopen met Lander en het gezin. Ook Kevin verhuisde na een paar jaar en ging bij zijn vriendin wonen. Nu woont er een koppel dat terug iets meer op zichzelf is en bijspringt als het nodig is. Een voordeel is deze keer dat ze een hond hebben. Opnieuw een leuke ervaring voor de kinderen (en Johan is blij dat hij niet voor de hond hoeft te zorgen). Zorgwonen, cohousing is verruimend en biedt veel mogelijkheden.

Samen leven

In Kooigem zijn wij gestart met het ontwerpen een samenhang van appartementsblokken in hoevestijl. Deze moesten toegankelijk zijn voor alle leeftijden. Ook was het belangrijk om mensen met een beperking de kans te geven om zelfstandig te kunnen leven.